Активности које су претходиле оснивању

Група ентузијаста која је део свог радног века везала за живот и судбину ЕИ Ниш, свесна изузетног значаја неговања научно-технолошке и индустријске (НТИ) баштине, као и промоције напредних технологија за даљи свеукупни развој  Ниша, Региона и Србије  у целини, покренула је иницијативу за организовано прикупљање експоната и стварање услова за оснивање специјализоване музејске институције. Историја нас учи да је будућност технолошког развоја  нераскидиво везана са наслеђем из прошлости и да представља снажан подстрек  новим стваралачким дометима.

Очување од заборава бриљантних непроцењивих резултата из области научног, технолошког и индустријског стваралаштва, по којима је Ниш био препознатљив у целом свету, употпуњује техничко образовање грађана, а посебно  средњошколаца и студената. Континуирана промоција иновативних и напредних технологија инспирише  младе стручњаке за креативни рад и нове стваралачке домете на основу којих Ниш постаје  Град напредних технологија.

У  Нишу, који је у другој половини прошлог века носио назив «Град електронике»,  покренуте су бројне активностима у области домаће електронске индустрије које се шире на комплетну научно, технолошку и индустријску баштину и промоцију напредних технологија. Доказ тога је и фазна изградња  Научно технолошког парка, вредног 15 милиона евра, који има за циљ да постане регионални центар за динамичан развој иновативног предузетништва,  промоцију пројеката и компанија и основа реинжењеринга привреде нишког региона и јачања његове глобалне конкурентности.

У оквиру Првог Форума напредних технологија   2015. године на Електронском факултету у Нишу, одржана је и изложба експоната-одабраних производа Електронске индустрије Ниш који су широм света пронели славу домаће електронске индустрије и угледа домаћих стручњака.

Наредне године,  у оквиру Другог Форума напредних технологија у Официрском дому у Нишу( 2016.),  одржана је изложба на којој су, поред експоната, фотографијом приказани  најзначајнији резултати историјског развоја Електронске индустрије Ниш.

У периоду између два Форума напредних технологија,  изложбена поставка је лоцирана и доступна свим заинтересованим на Универзитету Сингидунум-Центар у Нишу, Николе Пашића 28.