Активности Удружења

Планиране активности у 2022. години

 1. Учешће у организацији 6. Форума напредних технологија, Ниш, НТП, 24.-25.03. 2022. године. Организација панел сексије „Развој инфраструктуре паметних градова“, и учешће у припреми и реализације свечаности доделе традиционалних награда Форума напредних технологија.
 2. Сарадња са агенцијом Медиа Инвент и партнерска активност у припреми, номинацији и организацији свечаности доделе признања „Капетан Миша Анастасијевић“ (КМА) на регионалном нивоу (Ниш, НТП, 24.03.2022. године).
 3. Активности удружења и Научно-технолошког парка на преузимању стручне  библиотеке ЕИ ИРИН у завршној фази стечајног поступка са циљем да јој се продужи живот и поврати употребна вредност.
 4. Активности у вези учешћа Музеја индустријске баштине у традиционалној манифестацији „Ноћ музеја“ (мај 2022).
 5. Реализација пројекта са НТП  „Нове технологије – темељ индустрије засноване на знању“ по јавном позиву Центра за промоцију науке Републике Србије.
 6. Израда  проширеног издања монографије “Ниш – Град напредних технологија”  на енглеском језику .
 7. Активност Удружења у оквиру Одбора за развој музеологије у циљу остварења постављених циљева на интеграцији  музејских ћелија и остварења заједничке музејске понуде Ниша и окружења.

Више детаља је доступно на линку http://www.inheritage.rs/активности-у-2022-години/(opens in a new tab)

2021. година

 1. Заједничка  иницијатива Удружења стваралаца  Ниша „Цар Константин велики“ удружења Промо ИбиНТ о изградњи и постављању споменика Николи Тесли, Стефану Немањи и речној вили Наиса, 2021
 2. Сарадња са агенцијом Медиа Инвент и партнерска активност у припреми Енциклопедије „Хероји и неимари Републике Србије и Републике Српске“ , 2021
 3. Активности на функционисању и промоцији Музеја индустријске баштине (наставак сабирне акције, интервјуи за ТВ медије, и др.).
 4. Заједничка активност Научно-технолошког парка у Нишу  и удружења Промо ИбиНТ на припреми и успешном аплицирању пројекта „Нове технологије – темељ индустрије засноване на знању“ по јавном позиву Центра за промоцију науке Републике Србије. Овај пројекат чији је носилац НТП Ниш, а удружење Промо ИбиНТ учесник на пројекту је одобрен са периодом реализације од 01.09.2021. године до 03.06.2022. године. 5.  Учешће у раду Одбора за музеологију (састанци на Универзитету Сингидунум и месту Раутово).

2020. година

 • Октобра 2020. године потписан је уговор о пословно техничкој сарадњи између Удружења Промо ИбиНТ и Научно технолошког парка у коме су дефинисани елементи међусобне сарадње на развоју Музеја индустријске и технолошке баштине, као  и уступање прикупљених експоната Научно-технолошком парку на коришћење.
 • На основу заједничке активности Удружења  Промо ИбиНТ и  вд директора Научно технолошког парка и створених услова, Влада Републике Србије донела је одлуку о лоцирању Музеја индустријске и технолошке баштине  оквиру Научно-технолошког парка у Нишу (репрезентативни простор у два нивоа и пространи депо за експонате
 • На отварању Научно-технолошког парка 09. јуна 2020. године промовисана је почетна музејска поставка са Еи експонатима.
 • Стручни скуп у организацији удружења Промо ИбиНТ,  Промоција монографије проф. др Ванче Литовског „Electronic Filters – Theory, Numerical Recipes and Design Practice based on the RM Software у издању угледне издавачке куће Springer Nature Switzerland AG, Ниш, 17.01.2020.
 • Сарадња са агенцијом Медиа Инвент и партнерска активност у припреми, номинацији и организацији свечаности доделе признања „Капетан Миша Анастасијевић“ (КМА) на регионалном нивоу (Ниш, Официрски дом, 4.11.2020. године).

2019. година

 • Aктивности на успостављању мреже музејских поставки на подручју Ниша и околине која ће омогућити већу промоцију музеја индустријске и технолошке баштине и синергију свих расположивих музејских ресурса у приватној и државној својини
 • Успешни резултат Удружења Промо ИбиНТ  у оквиру активности за одавање посебних признања утемељивачима Електронског факултета у Нишу (Свечана сала носи назив Владимир Јасић од 2019. године),
 • Учешће у организацији комеморативне седнице поводом смрти  Душана Сенћанског, члана Савета удружења Промо ИбиНТ,  Регионална привредна комора Ниш, август 2019.
 • НОЋ МУЗЕЈА – Изложбена поставка и промоција монографије „НИШ – Град напредних технологија“ у организацији Удружења ПРОМО ИбиНТ, Универзитета „Сингидунум“ – центар Ниш, Удружења пензионера Ниша – за пензионере, њихову децу и унуке (мај 2019.)
 • 8. мај 2019. – Промоција монографије „НИШ – Град напредних технологија“ за ученике, родитеље и наставно особље гимназије у организацији Удружења ПРОМО ИбиНТ и Прва нишке гимназије СТЕВАН СРЕМАЦ у Нишу
 • Промоција монографије „НИШ – Град напредних технологија“ у хотелу   Мy place  u Nišu окупила је велики број учесника. О монографији и напредним технологијама говорили су рецензенти монографије: Проф. др Љубиша Митровић, емеритус, проф. др Братислав Бата Миловановић и проф. др Ванчо Литовски и аутор Душан Сенћански (мај 2019).
 • 10. 04. 2019. – Велика донација  Саве Мађарова из Зрењанина дугогодишњег сервисера Еи-а удружењу Промо ИбиНТ (180 ТВ пријемника различитих модела које су изнедрили нишки инжењери и техничари).
 • Учешће у организацији изложбе  (14.-31. март 2019.): „Миле Радичевић-50 година графичког дизајна“ која је изазвала велико интересовање међу љубитељима графичког дизајна и носталгичарима Еи Ниш, као  и велику медијску пажњу. Миле Радичевић, један од оснивача и члан Sавета удружења Промо ИбиНТ је признати графички дизајнер на простору некадашње Југославије који је дао својеврсни печат индустријском графичком дизајну и допринео стварању широм света препознатљивог бренда нишке електронске индустрије. Велики број експоната који је у вези са Еи Ниш, аутор изложбе је по завршетку изложбе донирао удружењу за потребе планираног музеја индустријске баштине
 • Успешна и континуална  активност на омасовљавању појединачних и колективних чланова Удружења.

2018. година

 • Активност у вези са реализацијом иницијативе удружења Промо ИбиНТ за одавање посебних признања утемељивачима Електронског факултета у Нишу (инж. Владимир Јасић, Проф. др  Александар Воргучић и Проф. др Радосав Ђорђевић). Текст упућен Савету Електронског факултета децембра 2018. године можете видети овде.
 • 13.12.2018. Учешће проф. др Братислава Бате Миловановића на стручном скупу/панелу  „Дигитална трансформација и култура“  са презентацијом активности удружења на плану очувања индустријске баштине, Универзитет Сингидунум, Центар Нови Сад.
 • Интензивирање акције прикупљања музејских експоната  укључивањем медија и друштвених мрежа
 • Активност на успостављању сталне, званичне сарадња са институцијама и удружењима са којима Промо ИбиНТ има заједнички интерес, као што су Народни музеј у Нишу, Удружење стваралаца Ниша „Цар  Константин“, Етно музеј-Раутово, Збирка РА експоната „Драган Бојковић“. Овим се стварају реални услови за подизање квалитета наредних изложбених поставки производа из домена електронске и машинске индустрије у Нишу и за убрзање процеса оснивања специјализованог музеја индустријске баштине – техничког музеја у Нишу.
 • У оквиру ФНТ 2018 организована је по четврти пут изложба експоната ЕИ Ниш „ Ниш – Град електронике кроз време“ која је била изузетно добро посећена.
 • На отварању четвртог Форума напредних технологија, новембра 2018. године,  проф. др Братислав Бата Миловановић, председник удружења је прочитао образложење за награду која је додељена проф. др Ивану Милентијевићу са Електронског факултета у Нишу. Извештај о додели награде прочитајте овде.
 • 19.05.2018. У оквиру манифестације “Ноћи музеја“, удружење Промо ИбиНТ организовало је свечано потписивање уговора о сарадњи са удружењима која имају заједнички интерес у остварењу својих циљева:
  • Удружења стваралаца Ниша „Цар Константин“ Ниш,
  • Аудио музеја „Бојковићи“,
  • Етно музеја Раутово
 • 19. маја 2018. год. у простору Универзитета Сингидунум-Центар у Нишу Нишу, у оквиру манифестације „Ноћ музеја“ постављена је изложбена поставка експоната-јединствених производа Електронске индустрије Ниш с почетка друге половине прошлог векаиз под називом „Ниш – град електронике кроз време“.  Поставка је изазвала велико интересовање студената, средњошколаца и осталих грађана Ниша и била је запажено медијски пропраћена.   Организатори: Удружење Промо ИбиНТ, Универзитет Сингидунум и КЛЕРП су имали за циљ да се изузетни резултати нишких инжењера и техничара сачувају од заборава и да буду инспирација младим људима за велике стваралачке домете. Више информација прочитајте овде. (https://singidunum.ac.rs/news/noc-muzeja-u-centru-nis-2 ).
 • 02. марта 2018. год. у просторијама Центра у Нишу, одржан је компјутерско шаховски спектакл са циљем да се промовише примена  напредних технологија на пољу вештачке интелигенције у развоју шаховске игре. Меч је одржан између хибридног система АХИЛ 2018 и водећег велемајстора Мирослава Тошића.  Значајне  медијске куће  су пропратиле догађај који је био јединствен у Нишу како за студентe тако и за широку јавност. Више информација о овом спектаклу прочитајте овде. (https://singidunum.ac.rs/news/odrzan-kompjutersko-sahovski-spektakl-u-centru-nis ).
 • Савет удружења Промо ИбиНТ је на састанку одржаном почетком 2018. године донео  одлуку о покретању иницијативе за установљавање престижне годишње  награде „Инжењер Владимир Јасић“ за појединце и тимове са изузетним резултатима у развоју и промоцији напредних технологија. Радни тим Форума напредних технологија је прихватио иницијативу Удружења и донео одлуку да  престижна награда за највећи допринос у области ИТ технологија коју, сваке године,  на отварању Форума додељује Регионална привредна комора Нишавског, Пиротског и Тимочког округа, почев од наредног Форума добије име „Инжењер Владимир Јасић“.

2017. година

 • Успостављање изложбене поставке која је стално отворена и која се континуално освежава новим експонатима у простору Универзитета Сингидунум-Центар у Нишу
 • Организација изложбе «Ниш-Град електронике кроз време“  у оквиру 3. Форума напредних технологија, октобра 2017. године.
 • Активост у оквиру сабирне акције прикупљања експоната нишке електронске индустрије
 • Оснивање (26.09.2017) и регистрација (05.10.2019) удружења