Реализоване активности

2023. година

1. Наставак сабирне акције Еи експоната (Росица и окружење)
2. Активности на промоцији иницијативе за изградњу споменика Михајлу Пупина
3. Промоције Музеја индустријске баштине, организација посета, интервјуа и сл.
4. Реализација пројекта Умрежавање музеја (Раутово, Малча, Музеј чаја, Музеј
галерија, Музеј илузија)
5. Уступање дела експоната и опреме на привремено коришћење туристичком комплексу „Апартмани Росица“ у Росици

2022. година

 1. Учешће у организацији 6. Форума напредних технологија, Ниш, НТП, 24.-25.03. 2022. године. Организација панел сексије „Развој инфраструктуре паметних градова“, и учешће у припреми и реализације свечаности доделе традиционалних награда Форума напредних технологија.
 2. Сарадња са агенцијом Медиа Инвент и партнерска активност у припреми, номинацији и организацији свечаности доделе признања „Капетан Миша Анастасијевић“ (КМА) на регионалном нивоу (Ниш, НТП, 24.03.2022. године).
 3. Активности удружења и Научно-технолошког парка на преузимању стручне  библиотеке ЕИ ИРИН у завршној фази стечајног поступка са циљем да јој се продужи живот и поврати употребна вредност.
 4. Активности у вези учешћа Музеја индустријске баштине у традиционалној манифестацији „Ноћ музеја“ (мај 2022).
 5. Реализација пројекта са НТП  „Нове технологије – темељ индустрије засноване на знању“ по јавном позиву Центра за промоцију науке Републике Србије.
 6. Израда  проширеног издања монографије “Ниш – Град напредних технологија”  на енглеском језику .
 7. Активност Удружења у оквиру Одбора за развој музеологије у циљу остварења постављених циљева на интеграцији  музејских ћелија и остварења заједничке музејске понуде Ниша и окружења.

Више детаља је доступно на линку http://www.inheritage.rs/активности-у-2022-години/(opens in a new tab)

2021. година

 1. Заједничка  иницијатива Удружења стваралаца  Ниша „Цар Константин велики“ удружења Промо ИбиНТ о изградњи и постављању споменика Николи Тесли, Стефану Немањи и речној вили Наиса, 2021
 2. Сарадња са агенцијом Медиа Инвент и партнерска активност у припреми Енциклопедије „Хероји и неимари Републике Србије и Републике Српске“ , 2021
 3. Активности на функционисању и промоцији Музеја индустријске баштине (наставак сабирне акције, интервјуи за ТВ медије, и др.).
 4. Заједничка активност Научно-технолошког парка у Нишу  и удружења Промо ИбиНТ на припреми и успешном аплицирању пројекта „Нове технологије – темељ индустрије засноване на знању“ по јавном позиву Центра за промоцију науке Републике Србије. Овај пројекат чији је носилац НТП Ниш, а удружење Промо ИбиНТ учесник на пројекту је одобрен са периодом реализације од 01.09.2021. године до 03.06.2022. године. 5.  Учешће у раду Одбора за музеологију (састанци на Универзитету Сингидунум и месту Раутово).

2020. година

 1. Октобра 2020. године потписан је уговор о пословно техничкој сарадњи између Удружења Промо ИбиНТ и Научно технолошког парка у коме су дефинисани елементи међусобне сарадње на развоју Музеја индустријске и технолошке баштине, као  и уступање прикупљених експоната Научно-технолошком парку на коришћење.
 2. На основу заједничке активности Удружења  Промо ИбиНТ и  вд директора Научно технолошког парка и створених услова, Влада Републике Србије донела је одлуку о лоцирању Музеја индустријске и технолошке баштине  оквиру Научно-технолошког парка у Нишу (репрезентативни простор у два нивоа и пространи депо за експонате
 3. На отварању Научно-технолошког парка 09. јуна 2020. године промовисана је почетна музејска поставка са Еи експонатима.
 4. Стручни скуп у организацији удружења Промо ИбиНТ,  Промоција монографије проф. др Ванче Литовског „Electronic Filters – Theory, Numerical Recipes and Design Practice based on the RM Software у издању угледне издавачке куће Springer Nature Switzerland AG, Ниш, 17.01.2020.
 5. Сарадња са агенцијом Медиа Инвент и партнерска активност у припреми, номинацији и организацији свечаности доделе признања „Капетан Миша Анастасијевић“ (КМА) на регионалном нивоу (Ниш, Официрски дом, 4.11.2020. године).

2019. година

 1. Aктивности на успостављању мреже музејских поставки на подручју Ниша и околине која ће омогућити већу промоцију музеја индустријске и технолошке баштине и синергију свих расположивих музејских ресурса у приватној и државној својини
 2. Успешни резултат Удружења Промо ИбиНТ  у оквиру активности за одавање посебних признања утемељивачима Електронског факултета у Нишу (Свечана сала носи назив Владимир Јасић од 2019. године),
 3. Учешће у организацији комеморативне седнице поводом смрти  Душана Сенћанског, члана Савета удружења Промо ИбиНТ,  Регионална привредна комора Ниш, август 2019.
 4. НОЋ МУЗЕЈА – Изложбена поставка и промоција монографије „НИШ – Град напредних технологија“ у организацији Удружења ПРОМО ИбиНТ, Универзитета „Сингидунум“ – центар Ниш, Удружења пензионера Ниша – за пензионере, њихову децу и унуке (мај 2019.)
 5. 8. мај 2019. – Промоција монографије „НИШ – Град напредних технологија“ за ученике, родитеље и наставно особље гимназије у организацији Удружења ПРОМО ИбиНТ и Прва нишке гимназије СТЕВАН СРЕМАЦ у Нишу
 6. Промоција монографије „НИШ – Град напредних технологија“ у хотелу   Мy place  u Nišu окупила је велики број учесника. О монографији и напредним технологијама говорили су рецензенти монографије: Проф. др Љубиша Митровић, емеритус, проф. др Братислав Бата Миловановић и проф. др Ванчо Литовски и аутор Душан Сенћански (мај 2019).
 7. 10. 04. 2019. – Велика донација  Саве Мађарова из Зрењанина дугогодишњег сервисера Еи-а удружењу Промо ИбиНТ (180 ТВ пријемника различитих модела које су изнедрили нишки инжењери и техничари).
 8. Учешће у организацији изложбе  (14.-31. март 2019.): „Миле Радичевић-50 година графичког дизајна“ која је изазвала велико интересовање међу љубитељима графичког дизајна и носталгичарима Еи Ниш, као  и велику медијску пажњу. Миле Радичевић, један од оснивача и члан Sавета удружења Промо ИбиНТ је признати графички дизајнер на простору некадашње Југославије који је дао својеврсни печат индустријском графичком дизајну и допринео стварању широм света препознатљивог бренда нишке електронске индустрије. Велики број експоната који је у вези са Еи Ниш, аутор изложбе је по завршетку изложбе донирао удружењу за потребе планираног музеја индустријске баштине
 9. Успешна и континуална  активност на омасовљавању појединачних и колективних чланова Удружења.

2018. година

 1. Активност у вези са реализацијом иницијативе удружења Промо ИбиНТ за одавање посебних признања утемељивачима Електронског факултета у Нишу (инж. Владимир Јасић, Проф. др  Александар Воргучић и Проф. др Радосав Ђорђевић). Текст упућен Савету Електронског факултета децембра 2018. године можете видети овде.
 2. 13.12.2018. Учешће проф. др Братислава Бате Миловановића на стручном скупу/панелу  „Дигитална трансформација и култура“  са презентацијом активности удружења на плану очувања индустријске баштине, Универзитет Сингидунум, Центар Нови Сад.
 3. Интензивирање акције прикупљања музејских експоната  укључивањем медија и друштвених мрежа
 4. Активност на успостављању сталне, званичне сарадња са институцијама и удружењима са којима Промо ИбиНТ има заједнички интерес, као што су Народни музеј у Нишу, Удружење стваралаца Ниша „Цар  Константин“, Етно музеј-Раутово, Збирка РА експоната „Драган Бојковић“. Овим се стварају реални услови за подизање квалитета наредних изложбених поставки производа из домена електронске и машинске индустрије у Нишу и за убрзање процеса оснивања специјализованог музеја индустријске баштине – техничког музеја у Нишу.
 5. У оквиру ФНТ 2018 организована је по четврти пут изложба експоната ЕИ Ниш „ Ниш – Град електронике кроз време“ која је била изузетно добро посећена.
 6. На отварању четвртог Форума напредних технологија, новембра 2018. године,  проф. др Братислав Бата Миловановић, председник удружења је прочитао образложење за награду која је додељена проф. др Ивану Милентијевићу са Електронског факултета у Нишу. Извештај о додели награде прочитајте овде.
 7. 19.05.2018. У оквиру манифестације “Ноћи музеја“, удружење Промо ИбиНТ организовало је свечано потписивање уговора о сарадњи са удружењима која имају заједнички интерес у остварењу својих циљева:
  • Удружења стваралаца Ниша „Цар Константин“ Ниш,
  • Аудио музеја „Бојковићи“,
  • Етно музеја Раутово
 8. 19. маја 2018. год. у простору Универзитета Сингидунум-Центар у Нишу Нишу, у оквиру манифестације „Ноћ музеја“ постављена је изложбена поставка експоната-јединствених производа Електронске индустрије Ниш с почетка друге половине прошлог векаиз под називом „Ниш – град електронике кроз време“.  Поставка је изазвала велико интересовање студената, средњошколаца и осталих грађана Ниша и била је запажено медијски пропраћена.   Организатори: Удружење Промо ИбиНТ, Универзитет Сингидунум и КЛЕРП су имали за циљ да се изузетни резултати нишких инжењера и техничара сачувају од заборава и да буду инспирација младим људима за велике стваралачке домете. Више информација прочитајте овде. (https://singidunum.ac.rs/news/noc-muzeja-u-centru-nis-2 ).
 9. 02. марта 2018. год. у просторијама Центра у Нишу, одржан је компјутерско шаховски спектакл са циљем да се промовише примена  напредних технологија на пољу вештачке интелигенције у развоју шаховске игре. Меч је одржан између хибридног система АХИЛ 2018 и водећег велемајстора Мирослава Тошића.  Значајне  медијске куће  су пропратиле догађај који је био јединствен у Нишу како за студентe тако и за широку јавност. Више информација о овом спектаклу прочитајте овде. (https://singidunum.ac.rs/news/odrzan-kompjutersko-sahovski-spektakl-u-centru-nis ).
 10. Савет удружења Промо ИбиНТ је на састанку одржаном почетком 2018. године донео  одлуку о покретању иницијативе за установљавање престижне годишње  награде „Инжењер Владимир Јасић“ за појединце и тимове са изузетним резултатима у развоју и промоцији напредних технологија. Радни тим Форума напредних технологија је прихватио иницијативу Удружења и донео одлуку да  престижна награда за највећи допринос у области ИТ технологија коју, сваке године,  на отварању Форума додељује Регионална привредна комора Нишавског, Пиротског и Тимочког округа, почев од наредног Форума добије име „Инжењер Владимир Јасић“.

2017. година

 1. Успостављање изложбене поставке која је стално отворена и која се континуално освежава новим експонатима у простору Универзитета Сингидунум-Центар у Нишу
 2. Организација изложбе «Ниш-Град електронике кроз време“  у оквиру 3. Форума напредних технологија, октобра 2017. године.
 3. Активост у оквиру сабирне акције прикупљања експоната нишке електронске индустрије
 4. Оснивање (26.09.2017) и регистрација (05.10.2019) удружења