Од идеје до реализације музеја

Средином 2015. године на иницијативу проф. др Братислава Бате Миловановића окупила се неформална група људи који су делом својих радних активности били укључени у развој и стварање индустријског гиганта – Електронске индустрије Ниш. Циљ је био да се организованим сакупљањем Еи експоната сачувају од заборава изузетни резултати нишких инжењера и техничара по којима је Ниш с правом носио, широм света, препознатљиви назив Ниш – Град електронике. Електронска индустрија Ниш је у периоду од неколико деценија у другој половини прошлог века била носилац развоја и примене напредних технологија, лидер електронске индустрије у југоисточној Европи, партнер водећим светским компанијама и значајан чинилац свеукупног друштвеног развоја Ниша, Републике и Савезне државе.

Са почетном донацијом Еи ХОЛДИНГ-а од двадесетак Еи експоната, подршком КЛЕР-а и прикупљеним експонатима на Универзитету Сингидунум-Центар у Нишу организована је октобра 2015. године изложбена поставка у оквиру 1. Форума напредних технологија на Електронском факултету у Нишу.

Изјава Проф. Б. Миловановића дата медијима у време одржавања 1. Форума напредних технологија и 15. међународне научне конференције ТЕЛСИКС.
Налазимо се на Електронском факултету у Нишу у време одржавања првог Форума напредних технологијаса фокусом на потенцијале Града Ниша и у предвечерје Телсикс конференције-водеће научне конференције у области информационих телекомуникационих технологија. Пред Вама је музејска поставка експоната из области електротехнике и рачунарства у којој доминирају експонати који одсликавају почетак стварања светски препознатљивог бренда-нишке електронске индустрије.
Ова скромна поставка има велики значај и високи циљ.
Представља први корак (нулту фазу) у конципирању будућег пројекта на реализацији музеја НТИ баштине у Нишу.
Циљ је сачувати од заборава бриљатне резултате, од непроцењиве вредности у области научног, технолошког и индустријског стваралаштва по коме је Ниш био препознатљив у целом свету. Имаће велики значај у техничком образовању младих: средњошколаца и студената и представља ветар у леђа стварању новог бренда Ниша- града напредних технологија.
Желим да се захвалим на подршци у организовању ове изложбе Канцеларији за локални економски равој града Ниша, као и заслужним појединцима-ентузијастима: професору Новици Ранђеловићу, графичком дизајнеру Милету Радичевићу и инжењеру Душану Сенћанском.
У 2016. години интензивирана је активност организованог прикупљања Еи експоната и успешно је организована изложба Ниш – Град електронике кроз време у оквиру 2. Форума напредних технологија у официрском дому у Нишу.
Септембра 2017. године регистровано је Удружење за неговање индустријске баштине и промоцију напредних технологија (скраћени назив: ПРОМО ИБиНТ) са циљем да сачува од заборава и да промовише значајна достигнућа у области научно-технолошког и индустријског (НТИ) историјског развоја кроз:
– организовање активности на прикупљању, дигитализацији и промовисању експоната НТИ баштине,
– едукацију грађана, а посебно младих и подстицање креативног рада,
– учешће у реализацији стручних, иновационих и научних пројеката у складу са циљевима удружења и
– јавно залагање за објективно вредновање и доделу одговарајућих признања појединцима и тимовима заслужним за развој НТИ области.

У протеклом периоду удружење Промо ИбиНТ је на плану стварања услова за оснивање специјализоване музејске институције у Нишу остварило следеће резултате:
1. успешна акција организованог прикупљања експоната индустријске баштине у области електронике, анимирањем добровољних давалаца експоната и набавком експоната од колекционара по тржишној цени (прикупљено је око 400 Еи експоната),
2. успешна организација традиционалне изложбе Ниш-Град електронике кроз време у оквиру Форума напредних технологија (ФНТ 2017, ФНТ 2018 и 2020),
3. организација посебних изложби на Универзитету Сингидунум-Центар Ниш у оквиру манифестације Ноћ музеја 2018. и 2019. године,
4. активности у вези заживљавања престижне награде Инжењер Владимир Јасић коју додељује РПК Ниш за истакнуте резултате у области напредних технологија (успостављена је на ФНТ 2018),
5. иницијатива и подршка изради и промоцији монографије Ниш-Град напредних технологија аутора Душана Сенћанског (штампана 2018. године),
6. активност у вези са иницијативом удружења Промо ИбиНТ за одавање посебних признања утемељивачима Електронског факултета у Нишу (Свечана сала носи назив Владимир Јасић од 2019. године),
8. подршка организацији изложбе члана Савета удружења и дугогодишњег ЕИ дизајнера Миле Радичевић-50 година графичког дизајна, (14. март 2019.),
9. Акција преузимања ТВ експоната од Саве Мађарова из Зрењанина, дугогодишњег Еи сервиса и успешног промотера Еи баштине.
10. активности на успостављању мреже музејских поставки на подручју Ниша и околине која ће омогућити већу промоцију музеја индустријске и технолошке баштине и синергију свих расположивих музејских ресурса у приватној и државној својини,
11. активност Удружења Промо ИбиНТ и директора Научно технолошког парка и у вези са тим одлука Владе Републике Србије о локацији Музеја индустријске и технолошке баштине у оквиру Научно-технолошког парка у Нишу (репрезентативни простор у два нивоа и пространи депо за експонате (почетна музејска поставка Еи експоната је била на отварању НТП Ниш, 09 06. 2020. године).
12. Октобра 2021. године потписан је уговор о пословно техничкој сарадњи између Удружења Промо ИбиНТ и Научно технолошког парка у коме су дефинисани елементи међусобне сарадње на развоју Музеја индустријске и технолошке баштине и уступања прикупљених експоната на коришћење.
13. Активности на дефинисању основне (почетне) музејске поставке Музеја индустријске и технолошке баштине (концепт изложбе, садржај, картони експоната, и др.) уз подршку стручњака Народног музеја и Историјског архива у Нишу. Свечано отварање Музеја је предвиђено за 10. април 2021. године, на дан оснивања Завода РР, претече Електронске индустрије Ниш.

Носиоци наведених и реализованих активности су чланови Савета удружења (Проф. др Братислав Бата Миловановић, председник, проф. Новица Ранђеловић, потпредседник, Стела Јовановић, секретар, инжењер Душан Сенћански, Миле Радичевић, графички дизајнер и проф. др Предраг Петковић) уз подршку двадесетак колективних чланова удружења и КЛЕР-а.

Детаљ са изложбе Еи експоната у области електротехнике и рачунарства на Електронском факултету у Нишу у оквиру 1. Форума напредних технологија, 2015

Посетиоци изложбе „Ниш – Град електронике кроз време“  у оквиру 3. Форума напредних технологија у Официрском дому,  Ниш 2017

Душан Бугарски – легендарни директор за кадрове Електронске индустрије Ниш на изложби у оквиру 3. Форума напредних технологија у Официрском дому, Ниш 2017.

Детаљ са изложбе „Ниш – Град електронике кроз време“ у оквиру 3. Форума напредних технологија у Официрском дому,  Ниш 2017

Детаљ са отварања изложбе Еи експоната на Универзитету Сингидунум у оквиру глобалне манифестације „Ноћ музеја“, Ниш, 2018

Чанови Савета удружења промо ИбиНТ са иностраним чланом Борутом Рисмал (Љубљана) после састанка на Универзитету Сингидунум-Центар у Нишу (2019.)

Монографија: Душан Сенћански, „Ниш – Град напредних технологија“, 2018

Монографија: Н. Ранђеловић, „Пола века у корак са светом“, Ниш, 2003

Презентација почетне музејске поставке при отварању Научно технолошког парка (09. 06. 2020. године)

Изражавање захвалности значајном дародавцу Еи ТВ експоната Сави Мађарову из Зрењанина у оквиру отварања Научно технолошког парка (09. 06. 2020.)