Ауторски текст Б. Миловановића у брошури “Миле Радичевић-лидер графичког дизајна”, март 2019.

У предвечерје најављене изложбе „Миле Радичевић-50 година графичког дизајна“ понуђено ми је да напишем пригодан текст о аутору изложбе који би се нашао у Каталогу изложбе. За мене је то изузетна част, али и тежак задатак с обзиром да је област графичког дизајна изван моје области целоживотног радног ангажовања. Ипак, захваљујући дуготрајном пријатељству са Милетом Радичевићем и заједничком раду у тангентим областима, као и чињеници да је Удружење Промо ИбиНТ чији сам оснивач и председник покренуло активност да се  поменутом изложбом  обележи пола века успешног рада Милета Радичевића прихватио сам понуду. Разлог више је потреба да јавности, поред значајне улоге у стварању широм света препознатљивог бренда Електронске индустрије Ниш предочим још једну димензију његовог богатог стваралаштва у позним годинама, пре свега,  на пољу очувања индустријске баштине и промоције напредних технологија

Миле Радичевић је признати графички дизајнер на простору читаве некадашње Југославије. Члан је, а у одређеном периоду био је председник УЛУПУДС-а. Има дар изузетног уметника и непресушну енергију и инспирацију да ствара оригиналне креације. Својим богатим стваралаштвом и  препознатљивим графичким стилом  дао је оригинални печат индустријском графичком дизајну. У првом делу као професионални дизајнер у Еи радио је на креацији промотивног материјала за велики број производа електронске индустрије, а у другом делу, после 1990. године, као самостални уметник био је успешан у стварању визуелог идентитета великог броја компанија, као и књига, монографија и др. у издавачкој индустрији.

Група ентузијаста у којој је био и Миле Радичевић, која је део свог радног века провела у Еи Ниш, пре пет година је покренула иницијативу за организовано очување индустријске баштине и промоцију нових технологија. Започело се са прикупљањем експоната – производа Еи Ниш и организацијом сада већ традиционалне изложбе „Ниш-Град електронике кроз време“ у оквиру Форума напредних технологија. Миле Радичевић је са пуно ентузијазма и посвећености осмислио и дао препознатљиви оригинални печат изложби које су изазвале велико интересовање јавности, посебно младих.

Крајем 2017. године званично је регистровано Удружење за неговање индустријске баштине и промоцију напредних технологија – Промо ИбиНТ. Миле Радичевић је један од оснивача и као члан Савета удружења изузетно је активан у стварању услова за оснивање једног специјализованог музеја индустријске баштине у Нишу. Прилика је да и на овом месту истакнем да је будућност научно-технолошког развоја нераскидиво везана са индустријском баштином и да богато индистријско наслеђе Ниша представља снажан подстрек науци и привреди на путу да Ниш постане регионални центар иновационог предузетништва и научно технолошког развоја.

Када сам га пре неколико дана   посетио у његовом приватном стану-атељеу, затекао сам га у интензивним припремама за предстојећу изложбу у радном  хаос-окружењу карактеристичаном за вансеријске уметнике. Иако је у 70-ој години, красио га је невероватни стваралачки занос, младалачки ентузијазам и неубичајена посвећеност стварању новог. Отишао сам са појачаним уверењем  да ће Миле Радичевић и у наредном периоду, иако у позним годинама, значајно допринети остварењу циљева и задатака удружења Промо ИбиНТ.

На крају осећам пријатну обавезу да се овим текстом у име Удружења Промо ИбиНТ и у своје лично име експлицитно захвалим Милету Радичевићу на свеукупном стваралаштву у области графичког дизајна и промоције нових технологија и да истакнем да је са правом нашао место у Енциклопедији знаменитих људи Ниша.

Председник удружења Промо ИбиНТ
Проф. др Братислав Бата Миловановић
Универзитет у Нишу и Универзитет Сингидунум